Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на българо-немското дружество „Интернешънъл инвестмънт къмпани“.

Представителят на фирмата-инвеститор Едуард Шот получи отличието днес, на официална церемония в залата на Килийното училище - гр. Кюстендил, в присъствието на областния управител Виктор Янев и кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

Фирмата е отличена за инвестиционен проект на стойност 26 000 000 лв., който ще изгради в рамките на следващите 18 месеца, високотехнологична автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели в района на гр. Кюстендил с обща разгърната застроена площ от 6 500 кв.м.

По време на церемонията министър Борисов подчерта, че това е важен ден за община Кюстендил и областта.

„От началото на тази година, дори в период на криза, имаме втори сертифициран проект по този закон в област Кюстендил. Затова инвестициите, които насърчаваме са на стойност 100 млн. лв. и нови 100 работни места“.

По време на разговора г-н Шот изрази своята благодарност към Министерството на икономиката и правителството за ползотворното сътрудничество и оказаното съдействие.

„Искам да благодаря на гр. Кюстендил и кмета Петър Паунов. Кюстендил е едно чудесно място, защото е на стратегическо място, с богата история, близко до столицата и границата“, допълни още г-н Шот.

„Неописуемо е чувството в този момент. Да имаш шанса за втора поредна година да посрещнеш инвеститор от Германия в нашия регион. Благодаря от сърце, че избрахте Кюстендил, в наше лице ще имате партньори. Благодаря и на министър Борисов за подкрепата и бързата реакция, при сертифицирането и реализацията на инфраструктурата. Благодаря и на всички съграждани, че създадохме този приветлив облик" заяви кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

Специално за събитието, поздравителен адрес изпрати и посланика на Федерална република Германия Кристоф Айххорн, в който поздрави фирмата-инвеститор:

„С куража си да се ангажирате икономически в страната и по-специално в региона на Кюстендил и Вие, също както и множество други германски предприятия преди Вас, показвате, че България е перспективен и надежден партньор в двустранното икономическо сътрудничество и представлява инвестиционно средище, което с право получава похвали и си заслужава“.

Базирано на опита си в сегмента, проектното дружество ще разчита на пазар в рамките на 2 000 км диаметър от производството, т.е. в Западна, Централна, Източна Европа и Близкия изток. Очаква се първите експортни доставки да започнат до 6 месеца след изграждането на фабриката.