Новият заболял с Ковид - 19 е мъж от Кюстендил. Той е настанен в болницата и се намира в стабилно състояние към момента. 276 човека са поставени под карантина в Кюстендил. Това са предимно хора, които са контактували със заразен пациент.

Добра новина - двама души предстои да бъдат изписани от МБАЛ "д-р Никола Василиев". Те са с два отрицателни теста.

Обсъжда се Кооперативният пазар да бъде отворен от Вторник, но желаещите да продават разсад за сега са само двама.

Кметът Петър Паунов отново заяви, че в Кюстендил няма шивашки цех с огнище на зараза. Според него е възможно объркването да се е получило заради това, че в Дупница е изследвана шивашка фабрика с над 54 проби.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Стотици наши колеги ще отидат на борсата. В момента в който се върне държавата към нормален ритъм отново ще бъдат назначени на работа. Но ние не можем да рискуваме в момента. Представете си да спрем да чистим за два дни какво ще стане тогава? Ние всеки ден даваме хиляди левове за почистване. Тези хора също са на първа линия, вървят, чистят, горива плащаме, масла, части за старите автомобили, ремонти, това са хиляди левове. Охранителите, които трябва да охраняват пазарите, общинските обекти, цялото съдействие на полицията при престъпления, поемни лица, всичко това го осигуряваме ние с нашия скромен ресурс. Излишно е да ви казвам, сега бяха най-силните месеци, а сега колко хора си плащат данъците. Ние нямаме никакви постъпления и за това естествено бързи икономически решения трябва да имаме, за да може поне няколко месеца Общината и Чистота да функционират." коментира ситуацията с отиващите на борсата общински служители.

За предстоящите съкращения е уведомена инспекцията по труда.

"Кога ще започне сезонът на театъра? Септември или Октомври. Кога ще започне най-рано да функционира "Ученическо хранене"? 15 Септември, ако всичко е нормално и децата се върнат на училище. Нима ние можем да пренебрегнем тези неща и утре като не можем да им платим заплатите, къде ще отидат тия хора? Ние трябва да ги платим с това което събираме помежду си, аз не ги плащам с някакви тайни, скрити пари. Това което постъпи в касата на общината от нашите данъци, които ние десет години не сме увеличавали. Излишно е да казвам колко се плаща за апартамент в Кюстендил и колко се плаща за апартамент в Хасково, като стандарта не е коренно различен. Ние се стремим хората да имат въздух. Чистотата за миналата година е дофинансирана с 800 000 лв. Те от къде ще дойдат тези средства?" допълни Петър Паунов.

Община Кюстендил се старае максимално да отложи във времето момента в които може да се наложи да тегли заем.

Вижте цялата пресконференция във видеото: