В края на месец Март 2020 г. броят на регистрираните безработни в Бюро по труда Кюстендил е 2577 човека или 9,7%. 315 човека са се регистрирали като безработни през месец Март 2020 г., а са заявени 53 свободни работни места. Работа са започнали 135 човека.

Един от големите работодатели в Кюстендил е общината, където текът масови съкращения.

"В момента в който всеки ден обявяваме новозаразени, не съм убеден че съкращенията са най-важната тема. Със всеки един от колегите анализираме ситуацията и правим необходимото за да се погрижим за тях. Това са хора, за които ние сме полагали грижа с години. Няма окончателен план и никои не може да каже колко процента ще бъдат. С напредването на кризата процентите ще се увеличават. Стартираме със стотици хора и те са основно от предприятията. От общинската администрация до момента са 25 човека, но няма край, ако продължава кризата е ясно, че ще продължават и съкращенията. Да се надяваме, че по-скоро ще бъде овладяна здравната вълна. Друга тема подобна няма." обясни кметът Петър Паунов ситуацията с общинските служители оставащи без работа.

За общинската администрация липсата на постъпления в касата на общината е сериозен проблем.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"В момента постъпленията в касите на общината от данъци са десетократно занижени на ден в най-силните дни от данъчната кампания и всеки ден ние трябва да анализираме кои дейности могат на оцеляват и останат. За това ни е важна организацията във всеки детайл, отговорността както при сортиране на отпадъците и изхвърляне, всичко, което можем да си спестим. Ние бяхме лоялни десетилетия и данъците останаха стотинки буквално, за да могат парите да останат в хората. В момента, в който в общината няма да остане и стотинка, всички трябва да бъдем лоялни към обществото, защото ние не знаем колко месеца още ще може да работи чистотата“ разясни ситуацията в Община Кюстендил кметът Петър Паунов.

На предстоящата сесия на Общински съвет Кюстендил, която заради социалната дистанция ще се проведе в залата на театъра на 30 Април, общината ще предложи редица мерки от правомощията на Община Кюстендил за облекчаване на гражданите и бизнеса. Сред предложенията са освобождаване от такса за тротоарно право и наемите на фирми, които не работят. Една от предложените мерки е на бизнеса при които има намаление на оборота от над 50% и е изряден платец към общината да му бъде намален наема на половина и наематели на общински жилища останали без работа заради кризата да бъдат освободени от наем за един месец.