Изложбата е съвместна инициатива на ОДМВР и Държавен архив в Кюстендил.

На откриването присъстваха служители на Архива, ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, представители на културни институции и граждани. Гости на културното събитие бяха кметът на града Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.

Изложбата бе представена и открита от началника на Държавен архив – Кюстендил, Петър Шейков. В изложбата са представени повече от 120 документа от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР, работили в Кюстендилско и обхваща периода 1878 – 1945 година. Тя съдържа данни за началните крачки, след Освобождението, в градовете Кюстендил и Дупница като окръзи в Софийска губерния от втората половина на 1880 година, когато Дупнишки окръг е закрит и е създадена Дупнишка околия в Кюстендилски окръг. В изложбата могат да се видят първите нормативни документи – "Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България" и "Правилник за устройството на полицията в България" от 1878 г., данни за първия военен комендант на Кюстендил Николай Савойски и временно изпълняващ длъжността Кюстендилски окръжен началник, за Николай Овсяни – първият титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг. Техни задължения са били да установят местните власти и полиция, която да осигурява реда и спокойствието в поверените им окръзи. Първият кюстендилскиоколийски началник е Димитър Попгеоргиев Беровски – просветен деец, борец за независима българска църква, войвода и ръководител на Разловското въстание, а в Дупница околийски началник е бил Панайот Върбанов – сподвижник на Васил Левски във Великотърновско. В изложбата може да се види Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г, първият Закон за пограничната стража от 1887 г, Закон за полицията от 1889 г.

снимка: ОДМВР Кюстендил

Петър Шейков подчерта, че за създаването на изложбата са ползвани документи от архивни фондове, съхранявани в институцията и снимки, предоставени от бивши служители.

"Уважаеми, гости, колеги, приятели и създатели на ИЗЛОЖБАТА, радвам се, че идеята за тази изложба, неслучила се през годините, е факт – точно в годината, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Впечатлен съм от резултата! Колеги, приятели от Държавния архив в Кюстендил, благодаря ви. Благодаря и на господин Шейков, и на госпожа Албена Георгиева, които през годините съхраниха идеята за тази изложба, доразвиха я и тя е факт. За да бъде факт впечатляващата изложба благодаря и на господин Борис Радански, на ателието, изработило паната, на директора на театъра господин Чавдар Ненов, че културният институт е домакин на изложбата, на Илона Захариева и Петър Китанов за аранжирането й. Радвам се, че в следващите 10 дена тя ще бъде тук, че гражданите и гостите на Кюстендил ще могат да я видят. Ще завърша с думите на видния общественик, учител, юрист, историк, изследовател Владимир Караманов от последното табло в изложбата. Те са актуални и днес, че колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната Полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите. Желая и на държавата ни да успява, да е по-добър животът за съгражданите ни и да расте и да се оправдава доверието в Полицията."

С тези думи директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Е. Стамболийски се обърна към присъстващите.