Двамата ръководители подаряват на Музея дигитално копие на фото-документалната изложба "История на Полицията в Кюстендилско" 

Двамата ръководители - ст.комисар Георги Ванев и Петър Шейков изпратиха поздравление по случай Празника на българската полиция - 8 ноември, до директора на Музея Петър Станков, в което се казва:              

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН СТАНКОВ,

В навечерието на Архангеловден – професионалния празник на българските полицаи, и дни след Празника на Будителите Ви поздравяваме и изразяваме уважевието си към дейността Ви и тази на колегите Ви от Музея на МВР по издирване, съхраняване и популяризиране на памет, свързана с развитието на институцията през годините и делата й в полза на държавата, на хората, на потомците.

По случай празничните поводи за нас – ОДМВР и Държавен архив - Кюстендил, е удоволствие да дарим дигитално копие на Изложбата ни.

Нарекохме я: „История на Полицията в Кюстендилско“ – фотодокументална е и е съвместна инициатива на ОДМВР – Кюстендил, и Държавен архив – Кюстендил. В изложбата са представени повече от 120 документа на 22 пана от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР, работили в Кюстендилско и обхваща периода 1878 – 1945 година. Тя съдържа данни за началните крачки, след Освобождението, в градовете Кюстендил и Дупница като окръзи в Софийска губерния, от втората половина на 1880 година, когато Дупнишки окръг е закрит и е създадена Дупнишка околия в Кюстендилски окръг. В изложбата могат да се видят първите нормативни документи – „ Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“ и „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г., данни за първия военен комендант на Кюстендил Николай Савойски и временно изпълняващ длъжността Кюстендилски окръжен началник, за Николай Овсяни – първият титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг. Техни задължения са били да установят местните власти и полиция, която да осигурява реда и спокойствието в поверените им окръзи. Първият кюстендилски околийски началник е Димитър Попгеоргиев Беровски – просветен деец, борец за независима българска църква, войвода и ръководител на Разловското въстание, а в Дупница околийски началник е бил Панайот Върбанов – сподвижник на Васил Левски във Великотърновско. В изложбата може да се види Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г, първият Закон за пограничната стража от 1887 г, Закон за полицията от 1889 г. За създаването на изложбата са ползвани документи от архивни фондове, съхранявани в институцията и снимки , предоставени от бивши служители. 

Ние, създателите на ИЗЛОЖБАТА,сме горди с резултата и от това, че стана факта точно когато се навършиха 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Уверени сме, че развитието й с документи от по-новата история на МВР ще продължи.

Бъдете здрави и неуморни в струването на добри дела, които да пребъдат във времето!