Момичета от ОУ "Даскал Димитри", който вече втора учебна година изучават програмиране и роботика учиха на програмиране по-малки ученички. Инициативата е по повод Европейската седмица на програмиране, а обучението се проведе в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека в Кюстендил.

Участничките в обучението реализираха дейности по линия на "Разбивачки на стереотипа" с идеята да покажат, че професията на програмиста не е само мъжка. Целта е все повече момичета да проявят интерес и да изучават програмиране. Инициативата „Деца обучават деца“, която се провежда за шести път се оказва успешна според учителя по математика и информационни технологии във Второ основно училище "Даскал Димитри".

“Децата обучаващи и обучавани се запознават на място. В началото има малко дистанция, но после се сприятеляват и процесът на програмиране става бърз и лесен. Във училището програмиране изучаваме за трета година, с роботика се занимаваме втора. Мога да кажа, че момичета и момчета са равностойни, на моменти даже момичетата са по-съобразителни и по-бързи.“ отбеляза Георги Тодоров.
По думите му програмирането помага в развитието на логиката, роботиката е свързана с много науки - инженерство и информационни технологии.

Програмирането развива у децата знания и умения. Роботите Финч може да се използват в часовете по математика за измерване на разстояния, по физика и химия за измерване на светлината и температурата.