Атракционен влак с парен локомотив и един от личните вагони на цар Борис III пристигна в Кюстендил.

Ретро пътуването е част от събитията за отбелязването на 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир - Земен - Кюстендил. Изграждането на ЖП линията започва през 1889 г., когато влиза закон за построяването на жп линията Каспичан-София-Кюстендил, предвиждащ Кюстендил да бъде свързан пряко през столицата с Каспичан, а от там с Варна. Първият участък София-Перник е пуснат в експлоатация на 9 декември 1893 г., а на 6 февруари 1897 г. е открита и жп отсечката Перник - Радомир. Жп линията Радомир - Земен - Кюстендил е открита официално за експлоатация на 26 юли 1909 г. от Министър - председателя Александър Малинов, министри, инженери, журналисти и представители на местната власт и населението. По протежението й са построени 4 гари и 2 спирки: Калища, Земен, Раждавица, Кюстендил и спирките Копиловци и Шишковци. Техен архитект и проектант е чехът Рудолф Фишер.

Стотици очкаваха царската композиция "Корона експрес" на гарата в Кюстендил. Част от тях успяха да се докоснат до автентичния вагон ползван от Цар Борис Трети.

"Изключително развълнувана съм. Просто това усещане да чуваш свирката на локомотива, да виждаш дима макар, че дима не е най- хубавото. Просто усещането в случая е по-различно. Да виждаш хората, които гледат влака и ти махат наистина е една атракция. Такива пътувания трябва да се организират по-често, защото хората обичат да си спомнят старите неща и миналото. Свързват го със създаването на железницата.“ разказва Милена Илиева, която пътува с влака от София.

снимка: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

Парният локомотив 01.23, който задвижва влака тежи 180 тона, а с едно зареждане може да измине над 200 км. Той е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Първото му възстановяване се извършва през 1988 г. по повод 100 г. ЖП тракция и Локомотивно депо София.

"Парният локомотив е произведен през 1938 година в Германия. Използва се от царското семейство до 1946 година, като след експулсирането им от страната, вагоните са дадени за ползване от следващото правителство! Георги Димитров, след това от Васил Коларов, Червенков и Живков до 1975 година. След това вагоните са предоставени за такива атракционни пътувания" обяснява Юри Пейчев от "Специализирани пътнически превози – БДЖ".

"Корона експрес" разполага с вагон ресторант, стандартни купета и три апартамента за членовете на царското семейството. Във всеки един от тях има дневна стая, спални кабини и баня.

По време на празничното пътуване на гарите Радомир, Земен и Кюстендил влакът имаше престой, за да могат всички  да се насладят на  организираните официални тържества.