През  Богородичния пост Православната Църква е определила в храмовете да бъде отслужван канон към  Св. Богородица – по усилено моление на християните към Божията Майка, за благодатната и помощ и застъпничество пред  Нейния Син и наш Спасител Господ Иисус Христос.

По този повод на 10 август 2020 г. /понеделник/ от 18.00 ч в храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил  ще бъде отслужено вечерно богослужение от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен епископ на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовенството при при околията и гости от епархията.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

С благословението на Патриарх Неофит ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Св. Богородица – Казанска, която се съхранява в митрополитския храм „Успение Богородично”, гр. Самоков повече от два века. Иконата е изрисувана по молба на Самоковския митрополит Филотей в края на 18 в. Предпазва от заразни болести.

Благодарение на молитвите пред чудотворната икона през  1815 г. гр. Самоков е предпазен от разпространилата се тогава прокоба - чумата. Самоковчани  споменават и за други чудеса, с които е сподобила Св. Богородица онези, които се молят пред чудотворния и образ.