За 11- та поредна година в Кюстендил се проведе културния форум "Панагия - Въздигане на хляба". В градинката пред Обреден дом  десетки читалища участваха в изложението на обредни хлябове. " На Богородица всяка домакиня става рано, за да омеси хляб за празника.  Той се приготвя само от брашно и може евентуално да му се сложи и малко мая.  След това се отнася в храма, за да се освети за здраве.Ние понеже сме заети с организацията  за празника,  ще го направим по -късно ", споделя Таня Григорова от село Жабокрът. Един от малкото мъже на "Панагия" бе Веселин Харалампиев от село Гирчевци. " Щандът на нашето читалище е аранжиран с автентични предмети, свързани с празника. Поинтересувахме се какво е специфичното за нашето село. Представяме пита или наричана още лучник, която е пълна с кавърма.  Тя се е приготвила предимно за Коледа", казва Веселин Харалампиев.

Преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница.  Празникът "Панагия"  се провежда около църкви и параклиси , посветени на Успение Богородично. Тази година това бе направено в село Драговищица. "  Три богородични пити приготвихме в нашето село. Опитът ни предадоха по-възрастните жени. Хлябът бе замесен с мълчана вода, идеята е да бъде запазено тайноството", споделя 15 - годишната Ирина Жижанова. " Аз мога да меся хляб, лично на мен не ми беше за първи път. Научила съм се от баба, първоначално тя замесваше тестото и аз довършвах баницата", допълва младото момиче. 

На 15-и август жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с с пластики и ги занасят в храма. 85- годишният кошничар  Димчо Занев от село Ваксево, Невестинско също бе на празника Панагия. "Ние бяхме голямо семейство. Шест деца, а майка ми месеше хляб всяка събота и идеята бе да имаме за цяла седмица. Мама почина рано, бях на 6 години, но и сега си спомня. На Богородица ставаше преди дригутие и приготвяше празничен хляб украсен с различни орнаменти - житен клас, грозде, слънце. След това го носеше в черквата", коментира Димчо Занев.

На Празника "Панагия" се събират отделните смислови фрагменти и се подреждат в тематичен, празничен и художествен пъзел. Панагия са и медальоните с богородични изображения, както и културната изява  за представяне на българската православна традиция.

Празничният водосвет отслужи отец Иван Янчовичин. Той освети хлябовете, приготвени вчера в село Драговищица. Питите носеха девойките "Кюстендилска пролет ", едната бе дадена на кмета на село Драговищица София Плачкова, втората отнесоха в храма "Свето Успение Богородично", а третата пита раздодаха на миряните.