Изложение на обредни хлябове в рамките на Празника "Панагия - Въздигане на хляба" представиха в градинката пред Обреден дом в Кюстендил. Изданието е десето поред, а в него с кулинарни произведения участват представители на читалища, на неправителствени организации и на пенсионерски клубове.

Невена Миленова, председател на пенсионерския клуб в село Лозно показва на щанда си баница за булка, питка за кумовете, зелници и баници за кумовете. "Баницата за булка е по-различна, тя трябва да се увива, така както булката е стройна, и символиката е, че съпругът трябва да се увие около нея. Приготвили сме нашите изделия от екологични  продукти. Домашно малсо, домашно сирене, а само брашното ни е от мелницата. Ние в пенсионерския клуб сме много активни, наскоро посрещахме и гости от Холандия, по линия на червения кръст", споделя Невена Миленова, която се научила да меси още на 13 години, а сега е амибицирана да предаде опита си и на правнучката. 

Виолета Станчева, пък е представител на читалището в село Ябълково. "Ние сме приготвили зелници, пити и баници. Това е една традиция, която ни е запазила през вековете и трябва да се спазва. Нали затова българите казваме, че никой не по-велик от хляба. Знам, че зелникът е характерен за Кюстендилския край. Плънката е особено интересна, приготвя се от зеле, спaнак, праз лук, но най-интересен е с коприва", казва Виолета Станчева.

Изключително от млади хора бе представена продукцията на читалището в село Багренци. Виктория Симеонова показа интересна питка, омесена с помоща на майка си. "До късно вечерта я правихме, и аз помагах. После направихме и две по-малки. Този традиционен празник за българите е уникален и ние като млади хора трябва да направим всичко възможно да се запази", споделя Виктория.

Сред многобройните щандове, имаше и такъв на отдел "Култура и духовно развитие", където експертите показваха на малки деца как се меси хляб. Финалът на празника бе раздаване на богородичните пити, омесени в двора на манастира "Свети Лука" в село Граница. Направиха ги възрастни жени заедно с девойките от конкурса Девойка "Кюстендилска пролет 2017".