В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил.
Дни преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница.

снимка: Кюстендил Инфо /архив 2017 г./

Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на ”Успение Богородично”, представлява културна изява за представяне на българската православна традиция и черковното художествено и певческо изкуство. Тази година обредните хлябове ще бъдат замесени в двора на църквата "Свети Никола” в село Слокощица в 10:00 ч. 

Един ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.

В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. “Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция. “Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.

На празника “Панагия” - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”, изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

 

 

 

 

видео: Одтел "Култура и духовно развитие" община Кюстендил

 

ПРОГРАМА:

14 и 15 август 2020 г.

14.08.2020 г. 
Църква „Свети Никола”, 
с. Слокощица - 10:00 ч. 

Традиционно замесване на  Богородичен хляб

15.08.2020 г. 
Градинката пред Обреден дом 

10:00 ч. 

Изложение на обредни хлябове 

12:00 ч.

Водосвет за здраве и благоденствие

Празнична програма

Етнографско представяне на културното наследство