В двора на женския манастир "Свети Лука" в кюстендилското село Граница замесиха ритуално богородични пити за предстоящия празник. Хлябът приготвиха възрастни жени от селото, а техни помощници станаха момичетата от конкурса "Девойка Кюстендилска пролет 2017".

"Мен баба ме е учила да меся хляб. Знам, че е важно съотношението на съставките, трябва хубаво и тестото да втаса. Баба ме учеше като меся и да наричам. Включих се, защото това е една добра традиция", споделя Теодора Атанасова.

Празникът "Панагия" в Кюстендил се организира за десета поредна година, наричан още Въздигане на хляба. Питите, приготвени в двора на Граничкия манастир бяха замесени с мълчана вода, за да се запази тайнството. Накрая поставиха  просфорни печати.

"Родом съм от село Преколница, моята баба ме е учила да меся хляб. Някога дори при замесването не се слагаше олио, само сол, брашно и закваска. Нея обаче баба си я оставяше от предното замесване. Направеното тесто се изпичаше в подница. Изобщо няма нищо общо със сегашния", разказва Лалка Илиева.

Трите хляба ще бъдат раздадени на 15-и август, когато се предвижда изложение на хлябове, приготвени от кюстендилските читалища. Единият хляб ще остане за манастира "Свети Лука", вторият ще бъде отнесен в черквата "Света Богородица", а третият ще бъде раздаден на жителите и гостите на града.