Първите сергии за продажба на мартеници са вече на обичайното място в центъра на Кюстендил. Таксата, която търговците заплащат на община Кюстендил е 1,5 лв. за квадратен метър за ден. Всяка година в началото на месец Февруари, около 100 търговци излизат на площада в Кюстендил за да продават мартеници и припечелят някой лев с които да допълнят семейния бюджет. Една част от тях са пенсионери, които сами изработват мартениците, които продават.

"Големите мартеници са по два лева, по-малките по около левче. Най-евтини са кончетата за връзване - те са по 10 - 20 ст." Занимавам се за да изкарам нещо, да добавя към голямата ми пенсия в кавички" разказва баба, подредила сергията си още в ранните часове на деня.

"При мен мартеничките нямат увеличение на цената. Както съм го продавала преди, така и сега. Няма увеличение на цената, защото хората и без това нямат пари и не купуват много. При мен всичко е ръчно, това си го плета сама. Около 30-40 минути и мартеничката е готова. Имената и благословиите се бродират. Много щастие и късмет, да си жив и здрав - това си е за мен благословия" разказва възрастна жена.

Червено- белите символи на пролетта, освен на плащад Велбъжд се продават и на пазара, гарата, реповете и около хипермаркетите.

първите продавачи на мартеници