Днес отбелязваме църковния празник Възнесение Господне (Спасовден).

Той се чества винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден и е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите, както и на шофьорите.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос е останал на земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите. Празникът се нарича Спасовден, защото именно с Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение.

На четиридесетия ден от Възкресение Исус се явил за последен път на учениците си, извеждайки ги от града в Елеонската планина, намираща се на два километра от Йерусалим.

снимка: Кюстендил Инфо - адрхив

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийва

В Кюстендил името Спас носят 28 човека, Спаска са кръстени 23 жени, Спасена се казват 5 жени, а Спасимира 2 жени. Само един мъж носи името Спасимир.

Честит празник!