http://kustendil.info/visit-kyustendil.eu/images/sveti_velikomachenik_mina.jpg
снимка: Туристическа дестинация Кюстендил

 

В чест на Свети великомъченик Мина, почитан от Българската православна църква на 11 Ноември ще бъде отслужена празнична света литургия. Тя ще се състой в едноименния храм в Кюстендил, а на събралите се миряни ще бъде раздаден осветен курбан.

В 12:00 часа, на 11 Ноември 2019 г. в двора на храм - паметник "Свети великомъченик Мина" ще бъде раздадена по една порция от 300 грама от осветеното ястие. Предвидени са петстотин човека.

Организаторите молят миряните да носят собствен съд.

Интересна е историята на църквата. Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква "Свети Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Обявява се конкурс и проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата "Свети Александър Невски" в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.

Църквата на практика е първото благотворително заведение в града – тя е издържала със свои средства сираци, давала им е квартира, храна, облекло, също е подпомагала и бедни семейства.

Още информация ще намерите в сайта - Туристическа дестинация Кюстендил.