Младата писателката Десислава Николова дари термо легло и две кислородни палатки за недоносени бебета на болницата в Кюстендил. Средствата за дарението са събрани от продажби на книгата й - "Щастлива и красива бременност като моята".

Дарението на апаратура в кюстендилската болница е шестото поред, а до момента е дарила апаратура за недоносени бебета в лечебни заведения в Червен бряг, Разград, Горна Оряховица, Гоце Делчев и Видин. Николова посочи, че прави различни дарения на болниците, според нуждите на всяка една от тях. Авторката допълни, че предстои да дари апаратура за недоносени бебета и в болници в Благоевград и Хасково.

„Идеята за тези дарения дойде през 8-я месец от бременността ми, когато се наложи да вляза в отделението за задържане, защото получих силни контракции. Разбрах, колко е важно децата да се родят на термина, а ако се преждевременно родени, недоносени, да има апаратура, с помощта на която да могат да развият органчетата си. Всъщност това ме мотивира, да имам принос към общественото положение и състояние и вяра, че един обикновен човек наистина може да подобри средата, която е в страната. С моя опит и позитивен и житейските проблеми реших, всичко това да бъде написано в книга. Да повлия на тази негативна статистика, че всяка 4-та жена абортира, всяко 10- те дете се ражда недоносено. С книгата наистина ги вдъхновявам и успокоявам и обратната връзка е, че наистина читателки, които с години не са могли да си имат деца успяват да забременеят и казват, че книгата е някакво чудо. Но то всъщност не е чудо, а успокоение. Това е шестото дарение, което успявам да осъществя и то е съобразено с конкретните нужди на отделението, а именно термо легло и две кислородни палатки. Книгата много се чете в началото беше много трудно, но сега се изчерпва буквално като топъл хляб. Най – големите съмишленици са ми младите хора, които вместо цветя на сватбите си се включват в каузата „Подари щастие“ и гостите им получават книгата. Завършила съм пожарна безопасност в академията на МВР, но нямам намерение да се връщам към тази професия. Целта на книгата беше да закупя един кувиоз, мечтала съм си да са три, а в момента шеста болница получава дарение, предстоят такива и за още две болници, никога не съм си го представяла дори. Преди да направя даренията проучвам болниците и тяхното състояние, за да има наистина полза от това дарение.”, заяви Десислава Николова.

Според официални данни около 10 % от децата, които се раждат са с тегло под 2, 5 кг.

"Нямахме такова термо легло. Аз много уважавам дарителските жестове, защото благодарение на тях ние може да обслужваме нашите деца на много добро ниво, по отношение на апаратурата и условията за отглеждането им. Термо леглото се използва, когато едно дете е недоносено, то има нужда от значителен топлинен комфорт и да бъде мониторирано, да му се проследяват основните жизнени показатели", обясни д-р Ризова от неонатологично отделение на МБАЛ "Д-р Никола Василиев".