Собственици на заведения наредиха стотици столове по цялата алея като символичен протест срещу ставката от 20% ДДС. По думите им ако не бъде намален данъка на 5% те са обречени на фалит.

"Исканията ни са икономически, а не политически. 5% ДДС не само за хотелите, както е в момента, а изцяло за всички, заведения питейни, хранителни и всичко останало. Това го искаме от доста време. От доста време имаме проблеми с това нещо и от доста време сме на ръба на фалита заради това нещо. Точно сега го правим, защото сега в момента е най-нужното това нещо да се направи към нас за помощ да не фалираме. Ние отворим ли с 20% ДДС ставка за нашият сектор това е равно на фалит, както сме го написали и на плакатите." заяви Станислав Георгиев - собственик на ресторант.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

„Идеята на инсталацията е да покажем по един интелигентен начин и възпитан начин, че искаме да ни чуят в Правителството, изобщо политиците, че трябва да ни обърнат внимание и да има дискусия за намаляване на ДДС. Това ни е основният проблем, който е ни е надвиснал над главите и трябва да се разреши преди да бъдат пуснати обектите. При ДДС 20% е невъзможно да работим, особено след тези загуби, които претърпяхме в тия два месеца." допълни Ангелина Влашка - собственик на хотел с ресторант.

Голяма част от заведенията в Кюстендил няма да отворят въпреки разрешението от страна на правителството. Проблемът е в противоепидемичните мерки и отстоянието между масите, което трябва да подсигурят. Притесненията на собствениците са, че разходите за наем, консумативи, заплати, осигуровки и т.н. няма да могат да бъдат покрити с намаления брой маси, които биха могли да разположат.

Припомняме, че това е пореден протест на кюстендилските собственици на хотели и заведения за намаляване на ДДС.

Хотелиери и ресторантьори ще се включат в националния протест

Заведения и търговски обекти затварят врати заради протест

Кюстендилци отидоха на протест в София