Въпреки решението за отлагане влизането в действие на спорната Наредба Н-18, ресторантьори и хотелиери от Кюстендил заминаха за София за да протестират. Протестиращите се чувстват предадени от техните представители, които участваха в среща между управляващите и бранша. Те настояват за намаляване ставката на ДДС.

"Колегите, които сме тук не сме съгласни с отменянето на протеста, защото нашите изисквания бяха главно да се намали ДДС ставката на хранителни продукти на ресторантите. Това не се случи. Това за нас е жизнено важно, за да работим както трябва. Ние се чувстваме малко или много предадени от хората, които организираха този протест, защото дадоха назад. За нас Наредба Н-18, да, важна е, но най-важна е ставката на ДДС." обясни Станислав Георгиев - ресторантьор и председател на Съвет по туризъм - Кюстендил

За разлика от предишните дни, когато персонала на заведенията обслужваше клиентите си с жълти тениски, днес в знак на протест се очаква около 80% от заведенията в Кюстендил да не работят.

"Протестът продължава, защото едно от главните искания бе отмяната на 20 % данъчна ставка на храната, така че не считаме, че това което се постигна в разговорите снощи с работните групи е удовлетворяващо за бизнеса. Отлагането също така с 6 месеца на пускането на наредбата е някакво решение, но не напълно. Основният проблем с ДДС- то изобщо не е коментиран. Така, че ние отиваме на протест. За съжаление, няма да можем да пътуваме с автобуси, защото националният протест е отменен. Бяхме организирали почти 300 човека с 5 автобуса, но сега правим организация да пътуваме с личните си автомобили. Ще бъдем по-малко, но сме там“ коментира Ангелина Влашка, собственик на хотел и ресторант в Кюстендил.

Според представителите в бранша отлагане влизане в действие на Наредба Н-18 с половин година ще даде възможност на повече фирми да изпълнят новите изисквания, но не е решение. Според протестиращите условията на наредбата в този и вид не е подходяща за работа на много голяма част от бизнесите. Тя е унифицирана, а те са против това.