Над 60 заведения и търговски обекта в Кюстендил няма да работят на 29 Януари 2020 г.

Вместо на работа собственици и персонал на заведения в Сряда ще се включат в Националният протест под наслов "От бизнеса с любов" пред Народното събрание. В протестните действия ще се включат и представители на търговски обекти, които зареждат със стока заведенията.

Протестиращите искат от Държавата отмяна на спорната Наредба Н-18 и намаляване на ДДС на 5% за храни и напитки, също така и за всички търговски обекти категоризирани по Закона за туризма.

"Обекта ни е на село, често се случва да нямаме ток, вода, интернет. Тогава е невъзможна да работиш по тази наредба. Изчезне ли интернета, ти вече не можеш да работиш. Подлежиш на санкция. На мен лично ми се е случвало да нямам 30 дни в годината ток по часове, което наистина те обрича. Аз не искам да се връщам преди 20 или 30 години, когато се пишеха сметките на кочанчета. Никой не иска да е в сивата икономика, повярвайте ми.“ разказва за трудностите Петър Петрушев, който е собственик на семеен хотел и ресторант.

До сега не сме били разединени, но толкова обединени не сме били никога. Най-важното за нас е намаляването на ДДС, защото в момента с това ДДС и тази наредба се случва така, че ние заведенията сме почти нула на нула. По статистика на заведенията оборотите са се качили с 4 %, а разходите 14 %, това означава, че има разминаване от 10% за миналата година.“ коментира Станислав Георгиев, който е собственик на ресторант и председател на Съвета по туризъм в Кюстендил.

Спорната Наредба Н-18 засяга всички фирми в България, които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба. Целта на наредбата е да ограничи сивия сектор, защото сега фискът губи около 330 млн. лв годишно от укриване на обороти според данъчните.

От Националната агенция по приходите вместо да се справят със сивият сектор удариха целият бизнес!

Още миналата година на бизнесмените им се наложи подменят фискалните си устройства с такива, който изпращат информация за продажбите на всеки 5 минути до НАП, въпреки че всички всички касови апарати вече изпращаха такава, макар и не на 5 минути. Една част от устройствата се разминаха само с актуализация на софтуера. Замяна на устройството или актуализация - разхода е приличен. Цените на касовите апарати започват от около 200 лв., което за малкия бизнес не е никак малка сума. Общият брой на засегнатите устройства е около 440 000.