Опашка от млади хора се изви пред сградата на областната управа по обяд, където се намира Бюрото по труда в Кюстендил. 

След  като заведенията  започнаха да съкращават персонала си, останалите без работа търпеливо чакаха да влязат, за да се регистрират като безработни. Само за час  10 кюстендилци с трудови книжки, заявления и удостоверение за банкова сметка преминаха през борсата. Отпред служителка на Бюрото по труда  проверяваше дали всички са се снабдили и попълнили необходимите документи, за да не се връщат  повторно.

„Любопитното е, че нас например ни освободиха по взаимно съгласие. Това означава, че на Бюрото по труда можем да разчитаме точно 4 месеца. Не знам защо така направиха, ама и ние не сме питали собствениците”,  коментира  млад мъж на опашката.

Персонал на друго популярно кюстендилско заведение е освободен под формата на съкращение. Срокът за получаване на обезщетение за безработица се определя според трудовия стаж на лицето и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и варира между 4 и 12 месеца. Сумата която ще получават безработните е 60% от осигурителният доход.

Заведенията в Кюстендил попаднаха в обръча на извънредното положение заради коронавируса от 13-и март. От тогава те не работят.

Собствениците  търсят начин как да се справят в патовата ситуация. Едни споделят, че могат да платят само една заплата без да се работи месец, но след това не са сигурни как ще се справят.  Семеен ресторант, за да се справи в кризата започна да предлага дневно меню с 5-6 ястия и да го доставя по домовете. 

Точната статистика на безработните обаче от Бюрото по труда предстои да уточнят, тъй като съкращенията на заетите в сферата на обслужването  ще продължат и следващата седмица.