Петима лекари, 12 медицински сестри и 6 санитарки от Кюстендилската болница МБАЛ "Никола Василиев" са поставени под карантина. Неврологично отделение на болницата също е под карантина. Заболелият от вчера е 57 годишен невролог, които е бил в контакт с първия пациент заразен с Ковид - 19

"Моля, не се разхождайте. 39 души са контактните извън медицинският персонал, които са общували с новият наш съгражданин, които е заразен. Тези хора се издирват от РЗИ, уведомяват се да бъдат поставени под карантина незабавно. Моля ви, вече няма никакво съмнение, че заразата е сред нас. Ключовото в момента е тази зараза да не се разнася за да може да бъде овладян потенциалният епидемичен възход и да имаме медици, които да обърнат внимание на всеки един от нас, както с Ковид - 19, така и с всичките спешни случаи, които за съжаление са ежедневие." коментира ситуацията в Кюстендил кметът Петър Паунов.

От Община Кюстендил уверяват, че за провинциални болници, кюстендилската е сред водещите като организация, апаратура и защитни облекла. Подържа се непрекъснат контакт с ръководството и екипите, които работят в МБАЛ "Никола Василиев". 

На журналистически въпрос, относно предложение в социална мрежа Община Кюстендил да дари спестените средства от непровелият се празник Кюстендилска пролет, кметът Паунов отговори.

"Общинският бюджет е нещо, което се събира. Ние го нямаме като даденост. Ние нямаме пари преведени за Кюстендилска пролет. Ако някой ни е превел пари за Кюстендилска пролет, ние ще му ги върнем и веднага да ги дари, където прецени. Общинският бюджет са парите, които събираме. От 5 Март насам ние нямаме никакви постъпления. В месеците когато се събираха по 100 000 лв. на ден, ние в момента имаме по 2 000 лв. на ден. Общинският бюджет са постъпленията от нашите данъци."

Община Кюстендил има готовност при необходимост да изпрати в болницата и на ГКПП "Гюешево" медицински специалисти от детските градини и училищата.