Две ученички от Езикова гимназия спечелиха призови места в рубрики „Проза“ и „Поезия" на IX Международен конкурс по превод „Трансформации 2024“, който се организира от Филологическия факултет към Великотърновски унивеситет "Св. св. Кирил и Методий".

Джулия Христова от 11.в клас се класира на първо място за превода си на поемата WELL от Paula Meehan от английски на български език, а Петя Васева от 10.а клас заема второ място в категория "Поезия" за превод от испански на български език за превода си на POEMA 18 от Рablo Neruda.

Петя получава и грамота „Смело напред!“ за превода си на откъс от SEAWEED RISING с автор Rob Magnuson Smith, която се издава за текстове, останали извън класирането, но с добри преводачески решения. Тя отличава потенциала, показан в преводната интерпретация и цели да мотивира учениците и студентите да се справят още по-успешно при следващото си участие.

Редактори на преводите на младите  преводачи са  учителите Евелина Григорова-Василева, ст. учител по испански език, Милена Замфирова, ст. учител по английски език, и д-р Вероника Алипасалис-Табачка, учител по български език и литература.