Ученик от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" е сред  победителите в националния конкурс за есе на чужд език в областта на международните икономически отношения. Към тазгодишното издание на конкурса е имало засилен интерес от средношколци от цялата страна, споделиха от УНСС. Темата на есето за конкурса бе „СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА В ДИГИТАЛИЗИРАЩИЯ СЕ СВЯТ И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В НЕГО“. 

Отличеното есе на английски език на Светозар Дочев от 12.в клас засяга различни аспекти на дигитализацията, влиянието ѝ върху международния бизнес, както и потенциала на България да бъде пълноценен участник в този процес в световната икономика.

Есето на Светозар   беше отличено от журито на конкурса от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ и катедра „МИО и бизнес“, а впоследствие той, заедно с други дванадесет на брой лауреати от училища от цялата страна,  издържа успешно устното събеседване с ръководството на катедра "МИО и бизнес". 

Успехът на бъдещия абитуриент е естествено продължение на профилираната подготовка по география и икономика и английски език, която в Езикова гимназия се осъществява на високо ниво."