Като единствено училище член на асоциацията в област Кюстендил, тази учебна година Езикова гимназия има четирима класирани ученици, които на 16.03.2024 г. се състезаваха в четири различни нива заедно с повече от 800 свои връстници, представители на училищата членове на асоциацията с домакини Езикова гимназия "Христо Ботев", гр. Кърджали. 

Андреа Велинова от 8 в клас в ниво А1 Senior, Виктория Стефанова от 8 а клас в ниво А2, Христо Михайлов от 9 в клас в ниво В1 и Йоан Христов от 10 а клас в ниво В2 са победителите от предварителния кръг на състезанието, които си спечелиха правото да участват във втори кръг. 

Преди да премерят сили с останалите първенци в своите нива, децата от Езикова гимназия имаха възможност да посетят Регионален исторически музей Кърджали и да почерпят вдъхновение от увлекателните разкази на уредника на музея и впечатляващите над 45 хиляди експоната, проследяващи живота в Източните Родопи от най-дълбока древност до началото на 20 век, събрани в три колекции, тематично обособени в отдели „Археология“, „Природа“, „Етнография“.

Интерес за учениците представляваха най-ранните паметници от неолита: Възстановка на Селищна могила - център за направа на каменни сечива, богатата колекция от идолна пластика и много други. 

По време на ежегодното национално състезание се проведе и годишното Общо събрание на членовете на Асоциацията, на която бяха обсъдени резултатите на учениците от миналогодишния национален кръг, предстоящи обучения, семинари и работни срещи, както и бъдещите цели за развитие на асоциацията."