В навечерието на националния празник на България – Обявяване на независимостта, в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ доц. д-р Ангел Джонев, проф. дин Илия Илиев, доц. д-р Пламен Божинов и доц. д-р Александър Гребенаров представиха двата тома на "История на Кюстендил".

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев, директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички, директорът на библиотеката София Пейчева и Валентин Господинов – директор на галерията в града. Присъстваха и част от авторите, работили по научния труд. Събитието уважиха и много учители от детски градини и училища.

"Кюстендил, град с много богато минало, преминало през различните епохи на човешката цивилизация, вече има писана история. Неколкократни са опитите за реализирането на подобно начинание. Знакови в това отношение, в по-далечното и в по-близкото време, са сборникът "Кюстендил и Кюстендилско“ и енциклопедичният речник "Кюстендил“. Изследванията на много колеги също послужиха за написването на историята на Кюстендил. За техните постижения, дело на годишен труд е и нашата колегиална благодарност“, каза историкът и един от авторите доц. д-р Ангел Джонев. 

Двата тома на научния труд са съвместно дело на Института за исторически изследвания при БАН и Община Кюстендил. В авторският колектив се включват и Валентин Дебочички, доц. д-р Ангел Джонев и гл. ас. Явор Митов. Първият том обхваща периода от най-дълбока древност до Освобождението на България от Османска власт. Вторият том разглежда историята на Кюстендил в новото време – от 1878 година до 1944 година. 

Поздравителни думи към авторите изрази кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

"Нашият принос е изключително скромен. Подкрепихме идеята, но тя се реализира благодарение на енергията на господин Джонев и на целия екип. Кюстендил винаги е имал своето достойно място в историята. Надявам се, че сега още повече наши съвременници ще го оценят и ще бъдем достойни наследници на тези хора“, каза Петър Паунов. 

"Това е един много сериозен проект. Следвани от идеята, че правим нещо значимо ние не спряхме нашата работа. Написахме една история, която градът заслужава. Една история, която показва неговото значимо място в процесите – политически, културни и стопански, които се развиват в българските земи. Една история която показва историческото богатство на този хубав град и неговите значими приноси“, каза директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков.

Тай акцентира върху това, че двата тома са написани въз основа на всички критерии за академично изследване, но тя е абсолютно достъпна и интересна за широк кръг читатели, илюстрирана е чудесно.

Кметът Петър Паунов връчи комплекти от двата тома "История на Кюстендил" на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", Държавен архив Кюстендил, училища и детски градини.

В представянето се включиха проф. дин Илия Илиев, доц. д-р Пламен Божинов, доц. д-р Александър Гребенаров.