платена публикация

В пъстрата шевица от празници на Кюстендил вплитаме още един ярък и посребрен от времето мотив. Учредяваме ежегоден фестивал, който да прославя огромното богатство на града ни - лечебните минерални извори. Фестивал, който да привлича гости от близо и далеч. Фестивал, който вдъхва живот и вълнува.

Кюстендил се е родил от водата, лековитите й свойства са прославили града ни, ние сме наследили тази слава и природни дарове. Наш дълг е да съхраним и обогатим това наследство и да му отредим специално място в празничния календар на Кюстендил.

Предвиждаме изграждането на музей с термален фонтан за презентиране на горещите минерални извори и модерен атракцион с виртуална експозиция, която да връща посетителите назад във времето, когато заради чудодейните свойства на топлите минерални извори е съграден нашият град.

По стъпките на първооснователите ще бъдат експонирани артефакти, открити при археологически разкопки, свързани с лечебните свойства на водата - оброчни материали и предмети характерни за митичните Асклепий, Хигия и Телесфор.

В рамките на фестивала предстои да бъдат организирани лагери по археология, които ще дадат възможност на ученици и студенти от цял свят да се докоснат до вековните археологически открития в нашия район.

Малки и големи могат да се включат в школите по древна астрономия и медицина.

Специалисти ще представят съвременните методи за лечение с минерална вода и ще организират курсове за обучение.

Отново се връщаме към източника на здраве и дълголетие и празнуваме богатството, с което ни е дарила природата, и наследството, което са ни завещали древните лечители.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!