По случай 60 години от създаването на Държавен Архив Кюстендил историкът-дарител д-р Румен Манов дари документи и снимки свързани с историята на Кюстендил.

"Дойде ред да получим и ние един изключително богат фонд на семейство Коцеви, по-специално на Никола Коцев, който е бил кмет на Кюстендил, общественик, депутат и окръжен управител, както и хората около него“, каза след получаването на дарението пред медии Петър Шейков, директор на Държавния архив в града.

Д-р Румен Манов определи  дарението по своята същност като уникално, със своята пълнота. В него са включени много известни личности, свързани с историята и с паметта на Кюстендил. Сред тях са: Архитектът Христо Ковачевски, Даме Богоев -банкер ,строител и собственик на къщата на старата полиция в Кюстендил, Зинови Поппетров, художникът Николай Дюлгеров -който тръгва от Кюстендил и става един от най-великите художници на Италия.

"Тези хора са свързани с Кюстендил. Изпитвам едно чувство на удовлетворение, на споделеност, че тези хора излизат от тъмата на неизвестното, осветляват се делата им, осветляват се имената им и стават част от кореновата система. Стават част от паметта, от историческата истина. От историческото незнание до сега, което се превръща в знание за Кюстендил. Разглеждам всичко това като един пъзел, в който всеки факт, всяко събитие, всеки човек винаги намира мястото си в дувара на историята – България. Това е едно малко камъче. Знам, че нещата вече няма да се разпилеят. Попаднали са на сигурно място и в сигурни ръце“, каза още дарителя Румен Манов.

В знак на благодарност дарителя беше удостоен с грамота от Агенция -Държавен архив и специален календар, с пожелание и в бъдеще да продължи да предоставя изключително, интересни, документи, покриващи се с документално неизвестни страници от историята на Кюстендил и все така  да поддържа българщината, чрез събираните архивни документи.