Днес, отбелязваме една от тъмните страници във вековната история на Кюстендил, когато на 6 април 1941 г. по време на Втората световна война югославските военновъздушни сили бомбардират града.

Загиват 58 цивилни граждани, двама български и осем германски войници. Прицелна точка не са важни транспортни или военни обекти, както би трябвало да бъде по време война, а жилищни квартали. Много хора са ранени, а по-късно умират от раните си. Жертвите от 6 април са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките.

В памет на загиналите венци и цветя бяха положени на паметника „Братска могила на загиналите“ на Гробищния парк в град Кюстендил от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, председателя на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов, секретаря на община Кюстендил Светослав Василев, представители на политически партии и граждани. 

Присъстващите се поклониха и запазиха минута мълчание, след като доц. д-р Ангел Джонев припомни факти за трагичната дата в кюстендилската история.