Днес в 17:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ ще бъде даден старта на 26-тото издание на Международния конкурс за класическа китара, който дава поле за изява на китаристи, музиканти и композитори от страната и чужбина, дошли да покажат своя талант и умения в областта на класическата музика.

Участниците в конкурса ще имат възможността да почерпят знания и умения в майсторските класове на изтъкнати китаристи като Дарко Багески от Северна Македония, Виктор Илич и Александър Хаджиджорджевич - Сърбия, Огнян Вълев – България. 

В концертната програма на Официалното откриване кюстендилската публика ще може да се наслади на изпълненията на Маестро Огнян Вълев и неговия оркестър, Александър Хаджиджорджевич и „4G's Quartet“ от Сърбия, Ерик Франсери от Франция, Владислав Блаха и Таня Дробиш – Чехия.    Комплимент за всички гости от страната и чужбина ще поднесат певиците от Фолк-Арт Формация с диригент Адела Харалампиева.

Международният конкурс за класическа китара се организира ежегодно под патронажа на кмета на Община Кюстендил – г-н Петър Паунов. Художествен директор е г-н Иван Андонов. 

Признание за значимостта и престижа на този Музикален форум е и получения Поздравителен адрес от Президента на Република България г-н Румен Радев.