Районен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Калин Василев взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 32 - годишния кюстендилец Д. А. Той е привлечен като обвиняем, за извършени престъпления срещу 4 лица- закана за убийство / престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК /.

Съдът счете, че от събраните към момента доказателства не се разколебава извода за съпричастността на обвиняемия към инкриминираните деяния. Лицето не е осъждано, но от характеристичната му справка е видно, че има няколко криминалистични регистрации и висящо наказателно производство за престъпление по чл. 325 от НК / хулиганство /, касаещо отново проблематични отношения със съседите на обвиняемия.  Наличието на съпричастност към деянията, извършени еднотипно, в бърз порядък спрямо 4 лица, живеещи в съседни на обвиняемия адреси, формира в състава на съда убеждение, че е налице опасност обвиняемият да извърши престъпление, с което се реализира и втората предпоставка на чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на исканата от прокуратурата мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Обвиняемият отрече възможността да ползва друг адрес, което осуети принципната възможност за вземане на мярка „Домашен арест“, пише в мотивите на съдия Василев.

Определението, с което по отношение на 32 - годишния кюстендилец Д. А. е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест , в 3- дневен срок, пред Окръжен съд - Кюстендил.