На 26.01.2021г., около обяд 32 годинишен мъж излиза да кара моторна шейна в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В планината времето бързо се променя и мъглата става изключително гъста. Мъжът губи ориентация за местоположението си, а шейната засяда в снега. Той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката в продължение на около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен и със стръмни склонове. Заради загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, загубилият се мъж подава сигнал чрез тел.112.
 
Отряд на ПСС Кюстендил организира спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият спасителите достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала", а от там го поема втората група, която го евакуира до хижа Осогово, където го предават на негови роднини. Спасеният мъж е крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. В спасителната операция не се налага да се включва третата група спасители, която е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние.
снимка: ПСС Кюстендил
 
Според планинските спасители пострадалият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито, както и за придвижване в снега на ниски температури. Късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на ПСС Кюстендил са спасили бедстващият мъж от хипотермия, измръзвания и дори фатален край.