Мащабно учение за действия при бедствено положение в тежки зимни условия се проведе в Осоговската планина. 65 пожарникари, спасители, лекари и доброволци се включиха в акцията, която се проведе в местността „Три буки“.

Учението беше разделено в три модула – Спасяване на бедстващи хора в населено място, Оказване на първа помощ на изгубен човек със счупен крак и изваждане на паднала кола в дере.

"Днешното учение е на тема възникнало бедстващо положение в туристически обекти на планина Осогово. Има бедстващи хора поради обилен снеговалеж. Пътищата до там са затрупани от паднали дървета от тежкия сняг, има затънали автомобили на гостите, които са били в хотелите. Днешното учение е да направим координацията и взаимодействието между различните части на единната спасителна система, които могат да действат при такава ситуация и да демонстрираме техниката, която ще се ползва. Техниката, която се използва е предимно високопроходима техника, оборудвана с вериги за движение в сняг. Днешната обстановка не позволява това да се случи, тя има възможност и на гуми да се кара тази техника“ разясни Наско Васев началник сектор към РДПБЗН.

В учението се включи и кучето Вегас от Планинската спасителна служба в Кюстендил. То е на 5 години и е преминало редица обучения за търсене на хора, изгубени в планината и намиране на затрупани от лавина.

Радослав Наков спасител в ПСС- Кюстендил : „Зададено е, че един човек е изгубен. Ще пуснем кучето да го намери, след като бъде намерен човека, ще кажем какво е неговото общо състояние и дали се нуждаем от помощ хора да дойдат да го пренесем или той ще може да слезе на собствен ход. Пострадалият ще е със травма в коляното, фрактура най- вероятно и фрактура на лакътна става. Много са полезни тези обучения защото координацията става много по- добра между различните институции в бедствени ситуации“.

"Абсолютно важно е такова обучение, това е една проверка да видим как функционират различните структури на единната спасителна система. Видяхме колко е полезно такова обучение всяка структура да покаже своите възможности при една такава критична ситуация“ изрази мнение д-р Емилия Кацарска - директор на БЧК- Кюстендил:

В акцията се включиха подразделения на пожарната и полицията в Кюстендил и Благоевград, Центъра за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, Планинската спасителна служба, Областното пътно управление и доброволци от формирование Кюстендил 2013

Вижте видеото: