Българският олимпийски комитет събира за 10-а поредна година най-добрите млади таланти в белите спортове у нас. Юбилейното издание на младежки зимен фестивал за втори пореден път ще се състои в две планини – Осогово и Родопите. Първо ски-зоната над Кюстендил ще събере най-добрите млади скиори – алпийци и сноубордисти, а другата седмица родопската снежна перла ще приюти българските надежди в биатлона и ски-бягането. По традиция тези състезания се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни бъдещи звезди в белите спортове. 

Първи в Осогово на старт ще застанат скиорите алпийци. Техните състезания ще започнат в петък, 25 февруари, от 9.30 ч. по наредения на писта „Людмил Янков“ гигантски слалом. Веднага след това от 12.30 ч. е тържественото откриване във Фънпарка, където сноубордистите ще излъчат своите шампиони от 13.00 ч. Надпреварите на абпийците ще бъдат в два манша за 14 и 16-годишни, а при сноубордистите среща си дават 11, 13 и 15-годишни.

Ощо във фестивала се очаква да участват близо 500 деца от всички зимни центрове в страната. С най-много заявки при скиорите са Витоша Ски и Чамкория Боровец. При сноубордистите с най-много участници ще бъдат Бороборд Боровец, Амерспортс Чепеларе, Спорт Екстрийм София и ОУТИПИ Самоков. За най-добрите са предвидени много награди и призове. 

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала за втора поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната. През тази зима всички български ски-зони, включително Осогово и Пампорово-Чепеларе са с много сняг, метео прогнозите също са благоприятни за стартовете в края на тази и следващата седмици.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече десета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите. 

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях участваха на завършилите в неделя зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти. 

Ето и предварителната програма на Олимпийски младежки зимен фестивал Осогово 2022:

Петък, 25 февруари в Осогово:

  • 9.30 ч. Ски-алпийски дисциплини
  • 12.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на алпийците
  • 13.00 ч. Сноуборд
  • 15.30 ч. Награждаване на сноубордистите и предаване щафетата на Чепеларе