Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в област Кюстендил от утре 12 Ноември 2020 г. преминават към обучение от разстояние в електронна среда.
 
Онлайн обучението за учениците от споменатите класове ще бъде за периода 12 - 27 Ноември включително. Това решиха единодушно на свое онлайн заседание днес членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието бе свикано от областния управител Виктор Янев, заради увеличаващия се ежедневно брой случаи на заразени с Ковид-19 и разрастващата се епидемия в Кюстендилска област. 
Присъстващите членове на Щаба се обединиха около тезата, че това решение ще запази живота и здравето на учителите, ще има превантивен характер относно родителите и учениците, както и ще се ограничи броят на случаите с коронавирусна инфекция в областта. 
       
„Разчитам на г-жа Мая Стойчева и експертите от РУО – Кюстендил да създадат необходимата организация, за да се следи как се случва образователният процес в областта“, заяви Виктор Янев.
Областният управител разпореди също контролните институции в областта да се ангажират с повече проверки по големите магазини и заведенията, за да се следи как се спазват противоепидемичните мерки там. 
снимка: Кюстендил Инфо - новини- архив
Пред членовете на Кризисния щаб директорът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева – Николова даде информация относно броя на отсъстващите учители и ученици във всички училища от областта.
 
„Броят на отсъстващите учители към този момент е 99, като от тях 28 са с положителни тестове за коронавирусна инфекция и 10 са карантинирани. 40 учители са с болнични за грипоподобни симптоми, останалите също са с болнични, но по други причини“, коментира началникът на РУО – Кюстендил. 
Тринадесет са учениците с доказан Ковид-19 към днешна дата, но има 175 други контактни и карантинирани. Притеснително е, че много от учениците ходят на училище с грипоподобни симптоми. Във всички училища от областта процентът на отсъстващите ученици по класове е следният: 1 клас – 20%; 2 клас – 15%; 3 клас – 15%; 4 клас – 13%; 5 клас – 20%; 6 клас – 17%; 7 клас – 20%; 8 клас – 7%; 9 клас – 10%; 10 клас – 17%; 11 клас – 11% и 12 клас – 10%.