Учениците от пети, шести и седми клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил да преминат към обучение от разстояние в електронна среда за две седмици. Това отправиха като препоръка членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил по време на днешното онлайн заседание, свикано от областния управител и председател на Щаба Виктор Янев.

Данни за епидемиологичната обстановка в училищата и детските градини представи началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева – Николова. Тя уточни, че в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил отсъстват по различни причини 16 учители, от петите класове отсъстват 15% от учениците, има една карантинирана паралелка от 6 „а“ клас и 19% отсъствие на ученици от седмите класове. Има решение на Педагогическия съвет към училището, което е съгласувано и с Обществения съвет, за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда за 2 седмици.

Към днешна дата 152 са общо учениците и децата под карантина в област Кюстендил. 13 от тях са с положителни проби за коронавирусна инфекция, а 139 са били контактни. От педагогическия персонал в карантина са 40 учители, като 26 са с положителни тестове. От непедагогическия персонал 16 са лицата в областта под карантина, от тях 8 с Ковид-19.

„Благодаря на нашите лекари и учители, които въпреки тежката ситуация се справят прекрасно до момента“, каза Виктор Янев. Областният управител посочи, че е необходимо да се подхожда гъвкаво и диференцирано в образователната система, за да се съхранят както учителите, така и учениците.

По време на онлайн заседанието данни за епидемиологичната обстановка в областта представи директорът на РЗИ д-р Златко Величков. 1518 са от началото на пандемията до момента положителните случаи на Ковид-19. На домашно лечение са 704 души, а 651 са под карантина към настоящия момент. За целия период на пандемията под карантина са били 6292-ма души. Излекуваните лица в областта са 692, а починалите – 50.