Към днешна дата училищата, които са на обучение от разстояние в електронна среда, са в общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Трекляно. В тези общини 14-дневната заболяваемост е над 750 на 100 хил. души население. Това обясни началникът на РУО Мая Стойчева-Николова по време на среща, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в областта. В срещата се включиха неговият заместник инж. Георги Илинов и директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

„В детските градини в областта ситуацията е спокойна. Не са затворени и работят. От утре на обучение от разстояние в електронна среда минават и училищата в общините Бобошево и Невестино“, обясни Мая Стойчева. Относно учениците в Рила и Кочериново началникът на РУО – Кюстендил уточни, че са на ротационен принцип.

Тя даде информация, че средният процент диагностицирани с Ковид-19 педагогически специалисти е 1,94%, а средният процент на ученици в областта – 0,3%. Пълна ваксинационна схема от педадогическите специалисти в училищата и детските градини в областта имат 517 души, а с непълна са 33 лица. Относно учениците: пълна ваксинационна схема имат 134, а 47 са с непълна /над 12-годишна възраст/.

„Пътят за намаляването на мерките е само един – ваксинация. Само за няколко дни в област Кюстендил се наблюдава, че броят на имунизираните лица е скочил двойно“, заяви д-р Златко Величков. От 18-ти до 25 октомври включително са поставени 1672 дози. За сравнение: в седмица от 11-ти до 17 октомври са били поставени 879 дози. Лицата със завършен ваксинационен цикъл в областта вече са 26 885.