Училищата в област Кюстендил имат готовност за началото на новата учебна 2021/2022 година. С оглед пандемията от Ковид-19 във всяко училище е създадена необходимата организация за безпроблемно протичане на учебния процес. Това бе обсъдено по време на днешната работна среща между областния управител инж. Александър Пандурски, неговия заместник Георги Илинов, началника на РУО – Кюстендил Мая Стойчева-Николова, директора на РЗИ д-р Златко Величков и д-р Илиана Кръстева – директор Дирекция „Надзор на заразните болести“.

По време на срещата бяха съгласувани начинът за действие и подаването на информация между Регионално управление на образованието и Регионалната здравна инспекция. Има дадени указания и създаден ред за ежедневно отчитане на отсъстващи деца по медицински причини, свързани със симптоми за коронавирусната инфекция.

От РУО – Кюстендил дадоха информация за ваксинираните и преболедували Ковид-19 педагогически и непедагогически специалисти към края на месец август. От общо 1338 педагогическите специалисти със завършен имунизационен цикъл са 422-ма, като в процентно съотношение това са 28,52%. Преболедували Ковид-19 са 305-ма души. От непедагогическия персонал имунизирани със завършен цикъл са 121 от общо 597, а преболедували инфекцията са 90 души.

Към днешна дата в област Кюстендил има карантинирани двама ученици – един с положителен тест и един контактен. От персонала също има две лица с положителен тест за коронавирусната инфекция – един от педагогическия и един от непедагогическия персонал.

„Присъственото обучение вероятно ще доведе до различни предизвикателства за всички, затова е важно да имаме добра организация, комуникация и синхрон в действията. Да си пожелаем успешно начало на новата учебна година и децата да са здрави“, заяви областният управител инж. Пандурски.