Под ръководството на районните прокуратури в гр. Кюстендил и гр. Дупница се водят разследвания по образувани прокурорски преписки и досъдебни производства за деяния, извършени по време на обявено извънредно положение и пандемия, свързана със смъртни случаи – по чл. 355 от Наказателния кодекс.

 

На 31.03.2020 г. обвиняемият З.Т. пристигнал в България от чужбина, като му било съставено предписание за спазване на 14-дневна карантина, която той следвало да изпълнява в с. Багренци, област Кюстендил. Въпреки това той я нарушил и отишъл до сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр. Кюстендил, за да регистрира МПС.

Около 7 ч. на 04.04.2020 г. Р.Х., с българско и македонско гражданство, влязъл на територията на страната през ГКПП Видин. Мъжът пътувал от Германия и бил задължен да се придвижи до посочения от него адрес за поставяне под карантина в с. Багренци. Вместо това, около обяд, Х. пристигнал на ГКПП Гюешево с цел напускане на България и заминаване за Северна Македония. Граничните служби не допуснали излизането му от страната, след което той се отправил за населеното място, където следвало да спазва карантина.

На 09.04.2020 г., на контролно-пропусквателен пункт в с. Нов Чифлик, бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от Д.К. Полицейските служители установили, че на 01.04.2020 г. водачът бил поставен под карантина на адрес в гр. Сапарева баня. Те уведомили органите на реда за извършеното от него деяние. Срещу Д.К. е било образувано бързо досъдебно производство.

Спрямо Р.К. имало издадено предписание от Районна здравна инспекция гр. Кюстендил да не напуска дома си в с. Лиляч за срок до 28 дни. На 09.04.2020 г., при проверка, извършена от полицейски служители, той не е бил установен на адреса. По същото време мъжът се е разхождал в селото.

На 27.03.2020 г. е била извършена проверка за спазване на карантината от лицето А.Й., който седмица по-рано се завърнал от Северна Ирландия. Мъжът е бил задължен да не напуска посочения от него адрес в с. Слатина, но контролните органи не го намерили в дома му. По случая е била образувана прокурорска преписка.

В Районна прокуратура – Дупница са били получени по компетентност материали от РУ на МВР в града относно това, че по време на извършена на 09.04.2020 г. проверка поставената под карантина Е.Д. не била установена. Жената била задължена да не напуска посочения от нея адрес в гр. Дупница.

Досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки се води срещу лице, което на 04.04.2020 г. напуснало адреса в гр. Сапарева баня, на който било поставено под карантина с предписание на РЗИ гр. Русе.

Прокуратурата в гр. Дупница води разследване във връзка с нарушена мярка, въведена срещу разпространяването или появяването на заразна болест по хората със заповед на министъра на здравеопазването. Около 18:30 ч. на 16.03.2020 г., в ресторант и СПА-зоната на работещ хотел „Виа Лакус“ в гр. Сапарева баня, имало струпване на хора.

Образуваните преписки са взети на специален надзор в Апелативна прокуратура – София.