До 11 Октомври 2021 г. на територията на област Кюстендил са регистрирани 10 718 потвърдени случая на Ковид 19. Излекуваните са 9 357. На домашно лечение са 708, а хоспитализираните в момента са 116. Починали са 537 души. В момента под карантина се намират 1 153 човека, а с изтекла карантина са 27 052 човека.

 

"Извършва се строг контрол съвместно с органите на МВР и ОДБХ за спазване на противоепидемичните мерки. От 4 до 10 Октомври 2021 г. са направени 147 проверки, като РЗИ са извършили 63 проверки, МВР 40, а ОБДХ са извършили 44 проверки. Проверени са търговски обекти, заведения за обществено хранене, нощни заведения, бензиностанции, лечебни заведения и т.н. Издадени са 3 акта, като един от тях е на заведение за обществено хранене, а другите два са на нощно заведение. Имаме и един акт при системно нарушаване и това заведение е подадено към Окръжна прокуратура за по-нататъшни действия." заяви д-р Златко Величков - директор на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

От изнесените данни за ваксинационният процес стана ясно, че до момента на територията на областта са извършени общо 47 252. Лицата със завършен ваксинационен цикъл са 25 597, а лицата с незавършен са 21 665. Към момента броят на поставени бустерни дози ваксина е 69.

"Натиска се чувства вече осезаемо и в болницата. От около десетина дена бройката на хората, които постъпват за прегледи в спешно отделение рязко се увеличава. Там се правят прегледи, изследвания и рентгенови снимки, уточнява се кой е заразен и кой не е. Има ли индикация за постъпване или продължава на домашно лечение. Пациентите се викат и на контролни прегледи, когато има риск от влошаване на състоянието. Натиска е чувствителен в спешното отделение. Има увеличен брой на хоспитализираните, но картината при тях е много променлива. Имаме необходимият ресурс за момента и за легла и за персонал, който въпреки това е оскъден доста, имаме лекарства, така че ще можем да приемем всеки, който има нужда от болнично лечение." разказа за ситуацията в МБАЛ "д-р Никола Василиев" доктор Александър Величков.

Процента на заразените с Ковид 19, който са ваксинирани е много малък, а протичането на заболяването е изключително леко. Към този момента нямаме починал пациент, който е бил ваксиниран. Болните с влошено състояние са неваксинирани подчерта директора на болницата. По думите му около 80% лекарите, 70% от медицинските сестри и 50% от санитарите в кюстендилската болница са ваксинирани. Част от лекарите, сред които е и директора на болницата д-р Александър Величков вече са ваксинирани и с третата, допълваща доза ваксина.