Мястото за залесяване е подбрано от специалистите от ДГС "Кюстендил". То се намира в района село Ломница в близост до асфалтов път.

Държавно горско стопанство Кюстендил подкрепя инициативата, като за целта на залесяването ще подсигури инструменти и фиданки. Тъй като дръвчетата, който ще се засаждат са високи 50 см. засаждането ще стане в цепнатини в земята, вместо с изкопаване на дупки.

снимка: ДГС Кюстендил

"Държавно горско стопанство Кюстендил ще се включи в инициативата, като предостави на доброволците площта за залесяване, инструментите и дори фиданките. Подсигурени са над 1200 фиданки от три горски стопанства към Югозападното държавно предприятие, като вида им съобразен с мястото на засаждане. На мястото преди време беше изведена санитарна сеч и е удобно за доброволците." каза за Кюстендил Инфо директора на ДГС Кюстендил инж. Тони Колев.

Дървото е символ на живота, на родословието, символ на връзката ни с природата. Всеки човек знае, че дървото се използва като източник на най-важното, без което не можем, а именно кислорода. След това ние получаваме и плодове от доста дървесни видове. Други пък дървета се използват в строителството, в леката промишленост - хартия, каучук, за отопление в студените и мразовити нощи. В живота не може само да се взема трябва и да се дава. За това на 17 Ноември 2019 год. в 09:30 часа на паркинга на театъра ще се съберем за да подадем ръка на природата.

"Идеята тръгна още от началото на година. В интернет видях, че Николай Рахнев от Гората Бг предлага медоносни дръвчета. Тъй като и аз съм пчелар ми хрумна, че може да се направи такава инициатива, която да бъде свързана с деца. Разговарях с директорката на Второ основно училище "Даскал Димитри", госпожа Светла Антова и тя се съгласи училището да се включи в инициативата, но понеже пролетта имаше много заявки за фиданки към Гората БГ се оказа, че момента не е подходящ. Така заедно с организаторите от Гората БГ решихме да отложим залесяването за есента." разказва за инициативата Слави Кашкин.

С течение на времето идеята за залесяването претърпява развитие, включват се и други доброволци. Взема се решение мероприятието да стане малко по-голямо, като се включат и възрастни. Така се стига до 1000 фиданки, който ще се засадят на площ от 2 декара. Фиданките са двугодишни. Видовете са зимен дъб, явор и цер и са подсигурени три стопанства - ДГС "Кюстендил, ДГС "Пирдоп" и ДГС "Етрополе" на Югозападно Държавно Предприятие.

снимка: ЮЗДП

Терена, на който ще се засадят медоносните фиданки е полупланински, затова доброволците трябва да са подготвени с удобни обувки и дрехи. Всеки трябва да носи вода, с която да полее дръвчето, което е засадил. За тези, които са без кола ще има свободни места в други коли. Ще има кратък преход пеша, а терена е съобразен с факта, че ще присъстват и деца.

Търси добро! Една инициатива на Кюстендил Инфо! Пишете ни за доброто което сте намерили на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Организатора на инициативата по залесяването Слави Кашкин благодари за подкрепата на инж. Тони Колев от ДГС "Кюстендил", на Здравко Велинов и Габриела Геошева. Надява се повече хора да откликнат, а времето да позволи да се работи.

Сборен пункт на 17 Ноември 2019 год. в 09:30 часа на паркинга на театъра.