Близо 50 ученици от основни училища на Кюстендил, експерти от Регионална дирекция по горите-Кюстендил и Държавно горско стопанство „Кюстендил“ залесяваха с фиданки от черен бор в землището на с. Ломница, община Кюстендил. 

Инициативата е по повод Седмица на гората и тазгодишното мото „Довери се на лесовъда“.

Инж. Димитър Здравков, заместник-директор на Регионална дирекция по горите запозна учениците с метода на залесяване, разказа за необходимата грижа и съхранение на фиданките от черен бор. 

 

 

Сред красивата природа учениците бяха ангажирани и с желание участваха в разнообразните игри и занимания, представени им от експерт лесовъдите. Проведоха се лесовъдски игри по методите на горската педагогика. Всички ученици се включиха активно както в игрите, така и по време на залесяването.

В края на деня получиха подаръци и лакомства като спомен от забавния горски следобяд. Малчуганите обещаха, че няма да замърсяват природата, ще пазят гората от пожари,защото тя е национална гордост и богатство. 

Инициативата се осъществи съвместно ТП ДГС „Кюстендил“, ТП ДЛС „Осогово“ и Югозападно държавно предприятие град Благоевград, което осигури лакомства за учениците.