Да събуди интерес към миналото бита и традициите на отминали занаяти както и исторически събития е целта на музея в Кюстендил с организираната работилница за деца. Повече от три години по един непосредствен, увлекателен и достъпен начин децата се запознават с етнографията, фолклора и историята на родния край.

"Тази работилница е посветена на едно събитие от преди 132 години, което следва Съединението на България. Това е Сръбско - Българската война от 1885 г. С направата на цървули искаме да припомним героизма на войника участвал в тази първа война след освобождението от Турско робство. Войската изминава разстоянието от южната до западната граница за много кратко време, пеш, обута в цървули." разказва за инициативата Мирослава Таскова - уредник в музея.

Опинчарството или изработването на цървули е характерен занаят за българина през 18 и 19 век и е широко разпространен във всеки дом. За повечето от днешните малчугани това е непозната област. За това кой, как и от какво изработва тези стар тип обувки научиха днес деца от ОУ "проф. Марин Дринов" гр. Кюстендил.

"Преди време хората са били обути само във цървули. Не е имало такива модерни обувки както днес." разказва третокласника Николай Яневски

Чрез тези извънкласни форми на обучение, децата получават повече знания от колкото от материала в учебниците и помагалата или интернет, смятат преподаватели.

"Когато е нагледно, когато го виждат, когато ние сме говорили много за българските народни носии, за тяхната красота, за тяхната автентичност. Но сега вече те са виждали цървули на снимка, но сега когато ги изработват е много интересно." споделя Ангелина Буховска - главен учител ОУ "проф. Марин Дринов" Кюстендил.

Интереса към музейната работилница в Кюстендил нараства. В нея се включват все повече деца с желание да научат повече за своето минало бит и традиции. Това ги приобщава и към културния институт, който е не само пазител на старината, но и огнище на родолюбие.

 

.