За да се поклонят пред Свети великомъченик Мина и измолят небесното му покровителство, днес в едноимения храм в Кюстендил дойдоха стотици миряни. От години на този ден празника събира вярващи не само от града и околностите, но и от цялата страна и близките градове на Сърбия и Македония.

Местните хора още помнят, че за да почетеце светеца, тук е идвала и пророчицата Ванга. Вярващите казват, че чудотворната икона на Свети великомъченик Мина има могъща изцелителна сила, както и водата от аязомото в храма.

"Първо здраве, защото имаме болен човек, молим се да оздравее. Живи и здрави всички, всички." казва Василка Апостолова чакайки на опашката пред храма.

"Молитвите на днешния ден са за най-важното, за здраве, за здраве и късмет на всички. Моят баща има днес рожден ден и заради това винаги идвам тук на този в празник в черквата. Здраве за всички, най-вече здраве, това си пожелавам" разказва детската учителна Здравка Томова.

След Божествената Света литургия местните архиереи благословиха курбана за здраве, който от девет години се прави от местни хора за щастлив семеен живот и сбъдване на молитвите на всички вярващи.

"Коля се теле, когато е блажно, когато се падне постно се прави от риба курбана. Сега е теле и е с много продукти и подправки. Слагат се много моркови, лук, пресни домати, доматено пюре, слагат се и картофи за да се сгъсти. Като подправки се ползват кервиз, магданоз и други. Само месото е над 70 килограма тая година. Курбана е безплатен." разказва леля Василка Тодорова, докато разбърква казана.

Известнен чудотворец, Свети Великомъченик Мина е покровител на семейството, народните лечители, вдовиците и сираците, на семействата желаещи да се сдобият с рожба. Имен ден днес празнуват и всички с имената Виктор и Виктория, Минка и Минчо.

Честит празник!