34-годишен мъж от Перник е задържан вчера от дупнишки полицаи за притежание на наркотично вещество. В рамките на специализирана полицейска операция полицейските служители извършили проверка на л.а. „Мерцедес“ в с. Палатово. В автомобила са открити опаковка със суха листна маса и 5 съцветия от канабис. В двора на къща в селото, която е стопанисвана от собственика на мерцедеса, е установено, че се отглеждат 2 стръка канабис. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. 35-годишният перничанин е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница. В селото е открита и нива, стопанисвана от 83-годишна местна жителка, от там са изкоренени 48 стръка канабис. По случаите са образувани досъдебни производства в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

6 пожара са гасени през изминалото денонощие в Кюстендилска област. Пожарът в сухи треви в Кюстендил, възникнал малко след 18.40 ч, е причинен поради небрежност, угасен е от 2 екипа на РСПБЗН и щети не са допуснати; пожарът, възникнал в землището между околоврътния път на Кюстендил и с. Лозно в масив с житни посеви около 23.00 ч, е унищожил 6 дка жито, спасени са 80 дка посеви. Пожарът е угасен от 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил. Причините за възникването му се изясняват от РУ Кюстендил, не се изключва умисъл;пожарът в землището на с. Крайници е причинен поради небрежност, горели са сухи треви, угасен е от екип на РСПБЗН Дупница, щети не са допуснати; пожарът, възникнал в землището на с. Слатино около 17.00 ч, е причинен поради небрежно боравене с открит огън. Угасен е от 4 противопожарни екипа, развил се е върху площ от 300 дка, унищожени са 2000 м оптичен кабел, 20 жп траверси, контактна мрежа 500 м, спасена е жп гарата на Бобошево; небрежно боравене с открит огън е причинило пожар в сухи треви снощи в землището на с. Дяково, угасен е от 1 екип на РСПБЗН – Дупница, щети не са допуснати; тази сутрин около 5.30 ч в близост до жп гара Бобошево е възникнал пожар в сухи треви, щети не са допуснати. Пожарът е угасен от екип на РСПБЗН Дупница.

Днес продължава гесенето на пожара, който възникна в землището на селата Фролош и Ваксево на 9 август, локализиран е от 2 направления – от запад и от юг, гасенето се осъществява от 4 екипа на районните служби ПБЗН, екипи и тежка техника на горските стопанства, доброволци. Няма опасност да бъдат засегнати махали от населените места в района. Пожарът се разви на площ от 600 дка в борова гора – низово, от тях 100 дка е върхов.