В голямата си част коледната украса, с която е осветен Кюстендил за празниците, е дарение от местни фирми. Това каза на пресконференция кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, на която отчете постигнато от него и екипа му от началото на мандата.

Той посочи, че пълен отчет за разходите по празниците ще бъде даден пред медиите в началото на новата година. Кметът на Кюстендил покани всички на централния площад "Велбъжд" на 31 декември за посрещането на Новата година. Подготвена е специална програма от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Кметът Огнян Атанасов отчете, че е било създадено коледно градче за първи път от много години насам и изтъкна възстановяването на традициите с шествието на джамалджийски групи от селата в общината, което се състоя в центъра на града вчера, на Стефановден. Атанасов посочи още, че на 10 февруари предстои и кукерски фестивал.

Атанасов изтъкна постигнатите успехи по осигуряването на финансиране за важни проекти за капиталови разходи на стойност 50 милиона лева. Той посочи, че е започнало асфалтиране на пътни отсечки в града, което ще бъде възстановено през март, когато метеорологичните условия го позволяват.

"Надявам се и смятам, че ще имаме успех да  осигурим допълнително финансиране за енергийна ефективност, по линия на териториалния план за справедлив преход, за да бъдат санирани и жилища от резервния списък, извън одобрените 23 сгради", каза Атанасов.

Той посочи, че през периода, през който е кмет на общината, са били повишени ефективността и контролът на служителите от временната заетост. "Около 100-120 души отпаднаха от списъците за получаване на помощи, защото не си изработиха часовете. Резултатът с чистотата в града е видим - вече е по-чисто и подредено и се надявам тази тенденция да запазим и занапред", каза още кметът на Кюстендил.

Източник: БТА