На проведена среща кметовете на кметства и кметските наместници са изразили тревога от факта, че за села намиращи се на по-малко от 15 км. от Кюстендил и по-малко от 600 м.н.в. не се дофинансират личните лекари и са спрели да обслужват населението.

"Веднага се организирахме и това, което успяхме да направим в първият един час от както получихме сигнала че има проблем е че от следващата седмица ще има посещения на място" коментира кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

По думите му от 19 до 22 декември с помощта на Комплекс за социални услуги ще се организират посещения на място от психолог и медицински специалист, който ще измерва кръвно налягане и кръвна захар. Ще бъдат провеждани и консултации относно предлаганите социални услуги.

  • 19.12.2023 г. в Радловци и Коняво
  • 20.12.2023 г. в Жиленци и Слокощица
  • 21.12.2023 г. в Ябълково и Гърляно
  • 22.12.2023 г. в Долна Гращица и Богослов

Предстои да бъде направена и консултация с общопрактикуващ лекар относно нормативната и уредба и по какъв начин може да се присъедини лекар към екипа.

"На жълтите павета и в здравната каса им се струва, че е близко 15 км. и 600 м.н.в., но на нас ни се струва, че е далече. Ще проведа разговор и с общопрактикуващия лекар, който е правил тази услуга до момента, да видя за какво финансиране става въпрос и ще се опитаме да го подсигурим от Община Кюстендил, за да може да продължи да обслужва своите пациенти." допълни инж. Атанасов.

Той коментира и че е останал изненадан от реакцията на общопрактикуващите лекари, тъй като по първоначална информация сумата не е сериозна.