Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на четирима граждани на Република Сирия, обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци – 19 граждани на Република Сирия и един на Афганистан да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, с цел да набавят за себе си имотна облага. 

Съдът, под председателството на съдия Чавдар Тодоров уважи искането за вземане на най- тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, внесено от Районна прокуратура – Кюстендил.

Водачи на четири превозни средства са задържани и обвинени за незаконно превозване на мигранти в района на гр. Кюстендил

С постановление на разследващия орган: Омар А., на 18 години; Мохамад Ф., на 40 г.; Ибрахим А., на 22 г. и Асаад А., на 42 години са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 15.06.2023 г., в района на село Добри дол, Община Трекляно / на около 10 000 м. от държавната граница с Република Сърбия /, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно – в нарушение на Закона за автомобилните превози, са подпомагали чужденци да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на управлявани от тях МПС – престъпление по чл. 281, ал.2 от НК.

 От събраните на досъдебното производство доказателства, в т. ч. показанията на разпитаните свидетели, макар и на този ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Обвиняемите са установени по време на осъществяване на инкриминираното деяние. Съществува реална опасност да се укрият или извършат престъпление, пише в мотивите на съда. 

Определенията, с които по отношение на четиримата граждани на Сирия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.