Окръжен съд – Кюстендил потвърди протоколно определение на Районен съд – Кюстендил, с което е взета постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама български граждани - А. И. / на 37 г., осъждан /; Д. А. / на 44 г., неосъждан /, обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци – 13 граждани на Кралство Мароко да пребивават или преминават в страната / в посока границата с Република Сърбия / в нарушение на закона, с цел обвиняемите да набавят за себе си имотна облага. Съдът отменя определението в останалата му част, като вместо взетата най- тежка мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, по отношение на непълнолетния С. М / на 17 години /, постанови мярка – „Надзор на родителите“, а по отношение на 21- годишния Н. Д. определи мярка за неотклонение „Подписка“.

Задържаха под стража четирима обвиняеми за подпомагане на мароканци да преминат границата

С постановление на разследващия орган, четиримата мъже са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 02.07.2023 г., в района на село Добри дол, Община Трекляно, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали 13 чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на МПС.

Тричленният състав на Окръжен съд – Кюстендил посочва в мотивите си, че от събраните на досъдебното производство доказателства, в т. ч. показанията на разпитаните свидетели, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“, по отношение и на четиримата обвиняеми. По отношение на А. И. и Д. А. съществува реална опасност да извършат друго престъпление, предвид начина на извършване на престъплението и участието им в него. С. М. е непълнолетен и спрямо него не е налице изключителност на случая, за да се вземе най- тежката мярка за неотклонение. Той е ученик, с добри характеристични данни. Родителите му са задължени да упражняват надзор и да следят за поведението му. По отношение на 21- годишния Н. Д., предвид младата му възраст и чистото съдебно минало, съдът счита, че няма опасност да се укрие или извърши престъпление и взема мярка „Подписка“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.