Трябва ли ни средство за самозащита? Мнозина от нас не си задават този въпрос, а дори и да го правят, рядко достигат до нещо повече от идея. Най-вече заради убеждението че “на мен нищо няма да ми се случи”, породено както от все пак ниската вероятност за подобен инцидент, но и вследствие на донякъде наивна и прекомерна самоувереност, които водят до подценяване на определени обстоятелства. А често всъщност до средствата за самозащита не се прибягва, защото хората не са съвсем наясно какво представляват те. Законни ли са? Трябва ли ни разрешително? Скъпо ли струват? А опасни ли са? В следващите редове ще се опитаме да разясним тези въпроси и да дадем някои важни подробности.

Да започнем с нормативната уредба. Средствата за самоотбрана са напълно законни. Тук обаче ясно трябва да кажем, че не става дума за огнестрелни оръжия. Те също се използват за себезащита, но за притежанието им се изисква издаването на разрешително. Съществуват други варианти на пазара, които са и по-бюджетни, а за тях не се изисква нито преминаването на курс, нито полагането на изпит.

Отговорихме на три от въпросите на бърз ход. Да, средствата за защита са законни, за тях не се изисква притежаването на разрешително и като цяло са бюджетни, особено в сравнение с бойното оръжие, за което освен съответния лиценз, има и допълнителни изисквания за съхранение, които още повече увеличават цената. Що се отнася до това опасни ли са, бихме казали така - не са безобидни и все пак генерално не са заплаха за живота. Могат да наранят и да причинят болка, но шансовете да причинят смърт са изключително ниски. Съответно това означава, че разни спрейове или електрошокови устройства при елементарно съобразяване не биха причинили вреда на притежателите си. Трябва да се внимава, разбира се.

Какви видове средства за самозащита има

Сред основните продукти в оръжеен магазин в тази категория ще откриете следните:

  • Газов спрей;
  • Електрошокови устройства, вкл. тейзър;
  • Палки и тонфи;
  • Метално топче;
  • Тактическа химикалка;
  • Газов пистолет.

Сред изброените като че ли по популярност се търсят най-вече лютивите спрейове, електрошоковете и газовите пистолети. За последните, впрочем, не се изисква разрешително. Този вид оръжия са осезаемо по-евтини от стандартните огнестрелни, за които се изисква преминаването на курс за боравене и през теоретическа подготовка. А малките размери на газовите пистолети ни отвеждат и към друго предимство на цялата категория, което важи и за другите водещи по популярност.

Компактните размери са голямо предимство

Можем да носим средства за самозащита в малкия джоб или в дамската чанта. Това ги прави удобни за пренасяне на всяко място и за евентуално използване по всяко време. И при лютивия спрей, и при електрошока е достатъчно да се реагира бързо и с едно действие, с едно натискане да се постигне желания ефект при външна заплаха. 

Както казахме, с лютив спрей и електрошок не може да се причини смъртен случай, в противен случай нямаше да се продават свободно. Но с такива средства може да се нанесат достатъчно сериозни поражения на нападателя. Ако ни атакува друг човек, то лютивият газ ще го извади от строя за известно време, през което можем спокойно да напуснем мястото или да потърсим помощ. Сходна е ситуацията и с електрошока - токовият удар обезсилва всеки, като причинява “нетърпима болка” в някои случаи, за да елиминира опасния за нас субект бързо и за достатъчно дълъг период, за да можем да реагираме.

При самоотбраната способът е такъв, че агресорът трябва да се извади от строя посредством причиняване на усещане за болка или дискомфорт. Това може да се постигне освен чрез флуиди или чрез използване на ток, но и с други методи. А когато говорим за защита, то тя не е само срещу хора, а и срещу животни, най-вече кучета. При тях е възможно да се активира и друг прийом, при който принципът е съвсем различен. В оръжейните магазини се предлагат кучегони, които разчитат на ултразвук. По същество са абсолютно безвредни за хората, а същевременно причиняват дискомфорт на четириногите.

Сред средствата за самозащита някои предпочитат различни видове палки, с които да могат да нанасят и удари. Те все пак не са толкова компактни, а и са по-лесно забележими. Последното също има своя ефект да охлади намеренията на потенциални агресори. Важното е да изпълняват най-главната си роля, а именно да отблъснат заплахата.

Всеки може да избере средство за самозащита по свое усмотрение. Както стана дума, малцина се замислят за такъв вариант. По-съобразителните са наясно, че е по-добре да имаш такъв способ подръка и да не се наложи да го използваш, отколкото да липсва, но да ти потрябва. Никой не иска да се случва, но ако се стигне дотам, е важно да имаме вариант за защита.