Възможно е извозване на отпадъците на Кюстендил, но името на общината ще се цитира, когато се стигне до решения на сдружението и на Министерски съвет, каза кмета Петър Паунов.

Според кметът Паунов политиката в управлението на отпадъците е погрешна от десетилетие. Той категорично заяви, че в момента целта е да се заграби общината, данъците да се увеличат петорно и десеторно и да  се облагодетелстват хората, които искат да вземат боклука на Кюстендил. Паунов посочи, че в община Кюстендил няма „калинки”, а държавната администрация да си ги потърси, защото те са довели до там община Кюстендил и други 6 общини да нямат законно депо и законни площадки. Кметът уточни, че всяка седмица се пращат сигнали и има санкции за общината от по 10 000 лв.за незаконни сметища.

„В момента изграждаме възможно най-модерната инсталация, където въпреки всички спекулации, там няма за има изгаряне, нито ще пострада водата на с. Радловци. Жителите на Радловци са запознати още от 2011 г. с проекта за инсталация, след това 2013, 2014 г. са направени обществени обсъждания и са запознати с всеки детайл. Те са наясно, че там няма проблем. Но хора, които искат да станат известни и да начешат егото си, са готови да докарат десетки милиони на гърба на Кюстендилци жестоки загуби и санкции. 2013 г. бяхме готови с друга площадка, но от РИОСВ, казаха че не е целесъобразно, защото община Кюстендил е част от "Рила Еко" и ще има претоварна площадка в Джерман. Ние нямаме нито една грешна стъпка. Единственото, което сме следили е финансовият и икономически интерес на всеки един от нас. Сега искат да вдигнат между 5 и 10 пъти данъците и таксите на кюстендилци. В момента, когато станат ясни цените, на които трябва да товарим ще кажем за колко милиони става дума и благодарение на кой ще се дължат тези милиони. Единствената цел е да се заграби общината и да бъдете натоварени с петорно и десеторно по-високи данъци и такси и да облагодетелствате хората, които искат да вземат боклука на Кюстендил. Понеже сме го бранили, затова сега всички са срещу нас“, каза още Паунов.